The proscenium arch is killing theater. Stories told on stage are extremely complex, yet the architecture that has housed these plays for thousands of years is limiting. Through the lens of the proscenium arch we see only a glimpse the story. So much information is lost behind the blinders of canonical theater architecture.

 The stage needs to embrace complexity to do its stories justice. For audience members to be immersed, they must face this complexity, and curate it themselves. Using Hamlet as a case study, this thesis reinvents the theater to house a single play; a space that embraces each scene and character, breaking the fourth wall to create not a theater, but an environment.

This project aims to establish a crossroads of art and culture at the heart of the site. Popular destinations along each edge of the plot such as a kayak launch from Hallet's Cove, a sculpture park, commercial traffic from Vernon boulevard, and a waterfront path create the potential for a blurring of program at the core of the building. The design delegates program to the four exterior quadrants defining the crossroads, leaving the central axis of the space open to the interaction of art, artist, and observer.

This studio project used floating architecture typologies to reverse the current supply chain supporting luxury hotels. Sited in Suriname, the project utilized the central river as both a route for luxury travel and a new support system to supply local villages with needed goods.

The final investigation proposed an inversion of the current state of luxury hotels in Suriname by bringing the tourist to the amenities via floating vessels. The subversive agenda of the project was an underlying delivery system to supply villages with goods including lumber, gas, and industrial goods. In addition to this system was the possibility of aggregation on the water. By providing superstructures as a visual index for the boats to plug into, the aggregations were organized for specific uses including an eating space, pool, zipline, and market condition.

Project Partner: Zahid Alibhai

The final installment of this studio involved a visitor’s center addition to the Strasenburgh Planetarium in Rochester, New York. The design took cues from the unusual curvature of the existing building, as well as themes of carving, displacement, and stratification that played a role in the geological formation of the region.

This housing project was approached with a focus on pathway connections. The site was situated at a central point in downtown Bogota- one which established connections between city bike routes, pedestrian green space networks, and vehicular public transport. Equally important to the project was a sensitivity to the shift in scale between low-rise neighborhoods to the southwest and high-rise towers to the northeast.

Through the use of section, the project was designed to establish a close, self-protected community (eyes-on-the-street approach), allowing both permeability through the site and also moments of enclosure for neighbors to gather. By creating a continuous pathway through the site itself, the project simultaneously achieved an intimacy on the scale of the neighborhood and an openness appropriate to the scale of the city.

Project Partner: Alex Jopek.

This project was inspired by the insection of sight-lines and view corridors. In studying the Globe theater as a precedent, we noted that the orientation of the space resulted in an intersection of audience views. Our studies then led us to explore how irregular geometries such as site context could lead to unconventional sight-line intersections. Using the program Grasshopper, we developed a coding langauge that yielded the intersection points of sightlines across varying geometries as point clouds.

Project Partner: Michael Babcock

This project involved a temporary addition to the Fuertes Observatory on Cornell University campus (design by L.P. Burnham, 1917), in which eleven large scale exhibitions were to be housed. Taking inspiration from the astrological phenomenon of reading a three-dimensional group of stars as a two-dimensional map, this design utilized the scalar location and distance of the constellations to establish a landscape of canopies surrounding the central observation tower. Subsequently, each structural member in the design is a scalar representation of a star seen from the Fuertes telescope.

This project was a study of the relationship between the observer and the observed. The  structure is located along a hiking path and serves both as a lookout for the passing hiker as well as a dwelling for those inside. The design of the main wall served to connect the interior and exterior  inhabitant through light and pathway. The selective restriction of the exterior served to enhance and focus its presence within.

This project consisted of a structural analysis of the Casa Da Musica, designed by OMA. Of particular interest in our study was the main auditorium, whose frame was entirely isolated from the outer structure using pads, such that the acoustic quality of the interior was impeccable. Large trusses spanning the two central shear walls provided supports for both the auditorium below and the white concrete panels comprising the facade, which hung in tension.

Project Partner: Michael Babcock